Måla på tapet - lyckas med att måla om din vägg

Att måla på tapet är en enkel och effektiv metod för att fräscha upp ett rum utan att behöva ta bort gamla tapeter. Oavsett om du vill måla direkt på tapet eller behöver förbereda underlaget noggrant, är förarbetet nyckeln till ett hållbart och snyggt resultat.

Kan man måla på tapet?

Ja, det går bra att måla direkt på tapet. Men det finns några saker att tänka på. Innan du börjar måla är det viktigt att undersöka vilken typ av tapet som sitter på väggen. De vanligaste sorterna är papperstapet, vinyltapet, strukturvinyltapet och textilväv. Kontrollera att tapeten sitter ordentligt fast – om den lossnat bör du överväga att ta bort tapeten helt. Damma av väggarna och fäst eventuella lösa skarvar med tapetklister. Om du vill ha en helt jämn yta kan det vara fördelaktigt att spackla tapetskarvar eller bredspackla väggen.

Förberedelser för att måla över tapet

Börja med att förbereda det rum du ska måla i. Skydda golvet med täckpapp och täck foder, lister och eluttag med maskeringstejp. Skrapa bort lösa delar av tapeten och laga små hål och skador med latexfog. Om du ska måla på tapet med struktur kan du överväga att ta bort det yttre lagret för en slätare yta innan du börjar måla.

skrapa tapet
grundmålning av vägg innan målning på tapet

Grundmåla innan du börjar måla tapeten

Beroende på tapettyp kan du behöva grundmåla för att färgen ska fästa ordentligt. Papperstapeter grundas med isolergrund, medan vinyltapeter tvättas med målartvätt innan de målas två gånger med väggfärg. Om du ska måla på våtrumstapet, se till att använda färg anpassad för våtutrymmen. Måla med roller för stora ytor och använd pensel för detaljerna nära tak, dörrar och fönster. Följ alltid torktiderna på målarfärgen för bästa resultat.

Ska jag måla över tapet eller ta bort?

I vissa fall kan det vara bättre att ta bort tapeten helt innan målning, speciellt om den är skadad eller har många skarvar. Om du ändå vill måla direkt på tapeten, tänk på att limma fast eventuella lösa skarvar eller hörn med tapetklister. Oavsett ditt val kan du enkelt förvandla ditt rum med ny färg.

Vi på Bröderna Siljendahls hjälper dig alltid med tips om hur du lyckas med din målning. Vill du ha hjälp med målningen? Då finns vi självklart här för dig även för det. Kontakta oss för att få en offert på målning inomhus.

målarfärg hälls upp i ett färgtråg för att måla på tapet